Бінарна опозиція «Свій-Чужий» у прозі Марії Матіос. Методологічні зауваги до вивчення теми в ЗЗСО - Мельник, Яна Валеріївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню бінарної опозиції «Свій – Чужий» у творчості Марії Матіос та її методологічному застосуванню у навчальній програмі української літератури. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю осмислення соціальних та національних тем в українській літературі, а також розвитку критичного мислення учнів. Проаналізовано прозу Марії Матіос («Нація», «Солодка Даруся», «Майже ніколиз не навпаки», «Черевички Божої Матері», «Мами») через призму бінарної опозиції. Зроблено висновок про важливість застосування цієї концепції у закладах загальної середньої освіти для формування національної свідомости та аналітичних навичок учнів.
Keywords: бінарна опозиція; "Свій"; "Чужий"; "Інший"; Марія Матіос; ідентичність; національна ідентичність; нація; методологія