Європейська модель конституційного судочинства - Щербанюк, Оксана Володимирівна (Конституція України: ціннісний вимір 25-річного досвіду державотворення та правотворення, 2021)
Європейська модель конституційного судочинства бере свій початок у конституціях Чехословаччини та Австрії 1920 року. З цієї дати багато конституцій сутворили конституційні суди за цією моделлю, не лише в Європі, а й у Латинській Америці, Азії та Африці. Це зумовлює існування широкого досвіду, який дозволяє вивчати та аналізувати роль та функції цієї установи в утвердженні верховенства права. Крім того, це дозволяє порівняти різноманітні склади та компетенції, які взяв на себе кожен із цих судів, щоб оцінити переваги та недоліки, які пропонує кожна модель. На основі порівняльного досвіду слід визначити загальну роль, яку відіграють конституційні суди в різних правових системах, компетенції, якими вони володіють та доцільність цих компетенцій для виконання цілей, визначених законом.