НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА В ГЕОДЕЗІЇ ТА КАРТОГРАФІЇ - Білокриницький, Сергій Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021.156 с., 2021)
Наука – сфера діяльності людини, спрямована на отримання (вироблення і систематизацію у вигляді теорій, гіпотез, законів природи або суспільства тощо) нових знань про навколишній світ. Основою науки є збирання, оновлення, систематизація, критичний аналіз фактів, синтез нових знань або узагальнень, що описують досліджувані природні або суспільні явища та (або) дозволяють будувати причинно-наслідкові зв’язки між явищами і прогнозувати їх перебіг. Наука як соціально значуща сфера людської діяльності, функцією якої є вироблення й використання теоретично систематизованих об’єктивних знань про дійсність, є складовою частиною духовної культури суспільства. Поняття «наука» включає в себе як діяльність для здобування нового знання, так і результат цієї діяльності – суму набутих у наш час наукових знань. Термін «наука» вживають також для позначення окремих галузей наукового знання. Наука характеризується доцільно орієнтованою (суспільними завданнями й потребами, певними стратегіями наукового пошуку) творчою діяльністю з постановки, вибору й розвязання проблем духовного й практичного освоєння світу. В основі науки лежить наукове дослідження, метою якого є отримання наукового знання.
НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА В ГЕОДЕЗІЇ ТА КАРТОГРАФІЇ
Keywords: Наукове пізнання; Наукознавство; Докторська дисертація