Словотвірний потенціал англійських ад’єктивних емосемізмів - Melnychuk, Natalia (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
Словотвір характерний для систем усіх мов світу, адже словотвірний процес постійно діє, створюючи нові лексичні одиниці та збагачуючи словниковий склад тієї чи іншої мови, а засоби словотвору вдосконалюються залежно від динаміки мовних змін. Не винятком є і англійська мова, яка має досконалу систему засобів і способів словотвору, що яскраво відображається при творенні нових прикметників. Словотвірна система мови – це найвищий рівень категоризації мовних явищ, тому вона детермінує певний набір словотвірних реалій, які співвідносяться між собою та мають параметри, що перебувають у безпосередній взаємодії. Вивчення словотвірної системи дозволяє простежити процеси розвитку англійської мови, а також розкрити істотні властивості словотвірного механізму. Спрямування цього дослідження на вивчення змістового аспекту мови зумовило вивчення англійських емотивних прикметників з погляду їхньої структури, морфемного складу та способів утворення. Похідним ад’єктивним одиницям на позначення емоцій людини притаманні риси, характерні для всієї системи похідних одиниць, а також певні специфічні ознаки, адже вони мають багатогранну смислову структуру, яка забезпечується складними семантичними перетвореннями, що виникають внаслідок взаємодії в їхній структурі твірної основи з похідною, а також зі словотвірними афіксами. Структура семантичного змісту похідних прикметників є чіткою та послідовною системою, а тому при дослідженні внутрішньої будови похідних англійських ад’єктивних одиниць важливим є зв’язок їхнього граматичного та семантичного значень. У семантичному плані прикметники є словами, що виражають значення якості, властивості чи ознаки предмета, а тому їхньою очевидною метою є опис і характеристика предметів або явищ картини світу. Оскільки вивчення складних слів передбачає дослідження взаємозалежності плану змісту та плану вираження, семантики та структури, при аналізі конкретних явищ воно оперує не власне похідним словом, а схемою, за якою воно твориться, тобто певною словотвірною моделлю. У цій праці був проведений аналіз ілюстративного матеріалу, що дозволив нам виокремити основні моделі словоскладання, на основі яких утворені складні та складнопохідні емотивні прикметники
Keywords: емоція, емотивність, словотвір, похідна одиниця, афікс, деривація, морфемний склад