Д.І. Донцов – український громадсько-політичний діяч - Воробей, Софія (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Магістерська робота присвячена характеристиці й узагальненню діяльності Дмитра Івановича Донцова – найбільш успішного ідеолога українського націоналізму – у громадському секторі та у політиці в тісному взаємозв’язку з його працею на ідеологічній ниві. У магістерській роботі на основі багатого джерельного матеріалу – досліджено умови формування світогляду Д.І. Донцова; проаналізовано початок його громадсько-політичної діяльності; виявлено фактори, що зумовили еволюцію суспільно-політичних поглядів Дмитра Івановича у міжвоєнний період; дано оцінку громадсько-політичній активності Донцова у часи Другої світової війни та в еміграції. Тема особливо актуальна, зважаючи на те, що ми перебуваємо в умовах повномасштабної війни з росією, яку Донцов свого часу чітко ідентифікував як головного ворога України.