Роль FINTECH у розвитку фінансового ринку України - Федишин, Майя Пилипівна; Журко, Р.В; Лобко, О.М. (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2024)
статті розглянуто основні етапи історичного розвитку FinTech-індустрії світових фінансових ринків, а саме: 1-й етап (1866–1967 рр.) – поява телеграфний ліній зв’язку та передачі інформації; 2-й етап (1967–2009 рр.) – введення в масовий обіг основного платіжного засобу – платіжної пластикової карти; 3-й етап (2009 р.–2024 рр.) – поява фінансових та аутсорсингових компаній-надавачів FinTech-послуг. Згідно визначених етапів, згруповані та сформовані поняття FinTech зарубіжних та вітчизняних провідних вчених у галузі цифрових технологій фінансового рику і надано авторське визначення даного поняття. Представлені три ключові моделі впровадження FinTech у світовій економіці, такі як: американо-китайська модель BigTech, європейська модель (Startup-FinTech) та українська модель або Traditional-FinTech. Виділено моделі впровадження FinTech, що виникли після 2020-2022 років та складаються із таких елементів як: провайдери фінансового продукту, «цифрові кілери» FinTech-послуг та цифрові персональні менеджери. Приведені критерії і принципи інноваційності FinTech на фінансовому ринку держави, що включаються в себе так складові: принцип відкритості фінансової послуги, принцип суб’єктності FinTech послуг, принцип технологічності, що формує концепт FinTech-інновацій та принцип фокусності, на основі яких, визначений рівень розвитку глобальних напрямів FinTech в Україні. Визначені основні учасники FinTech фінансового ринку України, представлені зокрема: споживачами фінансових послуг, бізнес-структурами, традиційними учасниками ринку та компаніями-надавачами фінансових послуг. Приведені ряд функцій, що виконує FinTech у сфері фінансового ринку, основні із них це – використання хмарних технологій та доступу до фінансових даних, зниження часу виходу на фінансовий ринок нового продукту і можливість об’єднати дані споживачів і доступних сервісів. Проаналізовано сильні та слабкі сторони українського FinTech-ринку. Вивчені строки та етапи реалізації Стратегії розвитку FinTech в Україні. Досліджено рівень та технології використання FinTech на фінансових ринках провідних світових держав і їх екосистемних фінансово-технологічних кластерів.
Keywords: фінансовий ринок; банк; НБУ; цифрові технології у фінансах; FinTech індустрія; інновації; тренди; цифрова трансформація; інформаційні технології; модернізація