Фізико-хімічні закономірності фазових перетворень та властивості стопів потрійної системи CdTe-ZnTe-MnTe - Копач, Василина Вікторівна (My University, 2022)
Дисертація присвячена вивченню фазових перетворень в системі CdTe- MnTe-ZnTe зі сторони CdTe та дослідженню властивостей монокристалів Cd 1-x-y Mn x Zn y Te (х=0.05 - 0.30, y = 0.05-0.15). Методом диференційно-термічного аналізу досліджено параметри топлення та кристалізації стопів складу Cd 1-x-y Mn x Zn y Te (х=0.10 - 0.30, y = 0.05-0.15). Встановлено, що з підвищенням концентрації MnTe у вихідних стопах від 10 до 30 %, температура початку ефекту топлення стопів (солідус системи) має тенденцію до зниження, у той час збільшення вмісту ZnTe у стопах призводить до підвищення температури початку ефекту топлення досліджуваних зразків. Вирощено серію монокристалів Cd 1-x-y Mn x Zn y Te (х=0.05 - 0.30, y = 0.05 - 0.15). Досліджено кількісний розподіл вкраплень другої фази у вирощених злитках. На основі результатів рентгенноструктурних досліджень визначено, що значення сталої гратки досліджуваних злитків Cd 1-x-y Mn x Zn y Te (х=0.05 - 0.30, y = 0.05-0.15) лінійно зменшується від 6,43(1) Å до 6,37(5) Å зі збільшенням концентрації Mn та Zn. У результаті проведених оптичних вимірювань встановлено, що величина ширини забороненої зони кристалів злитків Cd 1-x-y Mn x Zn y Te (х=0.05 - 0.30, y = 0.05 - 0.15) лінійно зростає із збільшенням вмісту MnTe та ZnTe. Вивчення природи домінуючих носіїв заряду у кристалах Cd 1-x-y Mn x Zn y Te за різних температур показали, що спостерігається підвищений вміст вакансій, в першу чергу, мангану.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук зі спеціальності 02.00.21 – хімія твердого тіла. – Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівці, 2022.
Keywords: система CdTe-MnTe-ZnTe, диференційно-термічний аналіз (ДТА), температура топлення, температура кристалізації, об’ємна частка твердої фази, перегрів, переохолодження, монокристали Cd 1-x-y Mn x Zn y Te, високотемпературні електричні вимірювання, точкові дефекти