Чинники формування готовності педагогів до успішної інноваційної діяльності - Королянчук, А; Палагнюк, Т (Хмельницький національний університет (Україна), 2025)
В статті узагальнено визначення, компоненти та критерії готовності до інноваційної діяльності (далі – ГотІнн), як їх визначають в науковій літературі. Розглянуто види мотивації, проведено порівняння їх дієвості, розкрито значення мотиваційного чинника та цінності у формуванні ГотІнн. Описано визначальний феномен, з якого розвивається ГотІнн, – відкритість до нового. Зроблено висновок, що ГотІнн є атрибутом людини, і для відсутності її в людині потрібні серйозні перешкоди у її формуванні – бар’єри. Такими бар’єрами є: відсутність забезпечення сталого розвитку інтелекту в шкільному та студентському віці, відсутність достатньої кількості прикладів успішної інноваційної діяльності педагогів, які оточують учня/студента; надлишковий розвиток інтелекту відносно ступеня його застосування, який породжує такі явища, як «ясність» або «гординю», тобто стагнацію інтелекту; соціальні бар’єри; організаційні бар’єри (протидія з боку керівництва, завантаженість уроками/заняттями, надлишок документообігу та звітності); методичні бар’єри; матеріальні бар’єри (низька зарплата); психологічні бар’єри: тривожність, невпевненість у своїх силах, низька самооцінка, страх помсти критикованого; характер. Всі інші віднайдені в науковій літературі психологічні бар’єри зводяться до зазначених. В статті запропоновано метод виявлення бар’єрів у певному колективі – «незалежне» опитування, а також методи роботи або безглуздість проведення роботи з кожного з цих бар’єрів.
Keywords: готовність до інноваційної діяльності; чинники формування; мотивація; відкритість до нового; деградація; бар’єри