Topical Issues of Procedural Law in Ukraine : Scientific monograph. - Паскар, Ауріка; Paskar, Aurika (Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2025)
Автором розглядаються правові основи використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в адміністративному судочинстві України. Особлива увага приділяється аналізу законодавчого регулювання застосування ІКТ у судовій практиці, що включає основні нормативно-правові акти, які визначають порядок використання електронних документів, онлайн-сервісів та електронного судочинства в Україні. Також у статті аналізується досвід Європейського Союзу щодо впровадження ІКТ у судову систему, зокрема розглядаються практики електронного правосуддя в країнах ЄС, що дозволяють зменшити бюрократичне навантаження, знизити корупційні ризики та забезпечити доступність правосуддя для громадян. Порівнюються законодавчі ініціативи, що сприяють розвитку електронного судочинства в Європі, і робиться висновок про важливість впровадження сучасних ІТ-рішень для поліпшення функціонування національних судових систем. Досліджуються ключові переваги та труднощі, з якими зіштовхується українська судова система в процесі інтеграції ІКТ. Зокрема, йдеться про необхідність удосконалення законодавства та правових механізмів, забезпечення захисту персональних даних, а також вирішення технічних і організаційних проблем, що виникають на етапі впровадження електронних інструментів. В роботі надається комплексне уявлення про етапи розвитку та проблеми, пов’язані з використанням ІКТ в адміністративному судочинстві, а також рекомендації щодо вдосконалення законодавчої бази для ефективного впровадження сучасних технологій в українському судовому процесі. Підсумовано, що правові основи використання ІКТ в адміністративному судочинстві України базуються на принципах доступності, прозорості, ефективності та захисту прав громадян. ІКТ сприяють зменшенню адміністративних бар’єрів та підвищенню ефективності судових процесів. Для повноцінного функціонування системи необхідно вдосконалення нормативної бази та забезпечення безпеки даних. Законодавство ЄС також підтримує інтеграцію ІКТ у судочинство, що забезпечує ефективність і швидкість розгляду справ.
Правові основи використання інформаційно-комунікативних технологій в адміністративному судочинстві України.
Keywords: адміністративне судочинство, інформаційно-комунікаційні технології, доступність адміністративного судочинства