Деталі порохівниць з матеріалів археологічних досліджень Хотинської фортеці - Ільків, Микола; Ilkiv, Mykola (Археологія & Фортифікація України, 2023)
Більше десятка знахідок, виявлених під час археологічних досліджень Хотинської фортеці, ідентифіковано як частини порохівниць. Це переважно деталі механізмів для закривання порохівниць. На основі аналогій виділено чотири вироби східних зразків (османського й іранського типів) та один європейського походження. Порохівниці характерні для XVII-XVIII ст., а за стратиграфічною позицією місцезнаходження й опосередкованими даними можуть датуватися останньою третиною XVII – першою третиною XVIIІ ст.
Keywords: Порохівниці, натруски, механізм закривання, археологічні знахідки, Хотинська фортеця