Конкурентний потенціал України на міжнародному ринку винного туризму (порівняно з Грузією, Молдовою, Румунією). - Кривоконь, Яна Юріївна (My University, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексній оцінці конкурентного потенціалу України на міжнародному ринку винного туризму в порівнянні з Грузією, Молдовою та Румунією. У роботі розкрито теоретичні основи винного туризму як багаторівневого туристичного продукту, визначено типологію відвідувачів та принципи формування винних маршрутів. Проаналізовано сучасний стан і географію центрів енотуризму в Україні, досліджено інфраструктурний та сервісний потенціал виноробних регіонів досліджуваних країн. Здійснено порівняльний аналіз інституційної підтримки, рівня туристичної інфраструктури та міжнародного позиціювання чотирьох країн. На основі SWOT-аналізу виявлено структурні переваги й системні слабкості українського енотуризму та обґрунтовано стратегічні напрями підвищення його конкурентоспроможності. Розроблено транскордонний винний маршрут Україна–Молдова із технологічною картою, програмою та калькуляцією туру.
Keywords: Винний туризм, енотуризм, конкурентний потенціал, виноробний маршрут, туристична інфраструктура, географічні зазначення, транскордонний маршрут, стратегія розвитку