Навершя руків’я меча з Чорнівського городища першої половини ХІІІ ст. - Калініченко, Віталій; Пивоваров, Сергій (Кам’янець-Подільський, ПП «Медобори-2006», 2014)
У статті автори вводять в науковий обіг досить рідкісну для регіону знахідку, а саме головку бронзового навершя руків’я середньовічного меча, яке було виявлене на Чорнівському городищі першої половини ХІІІ ст. у 2012 р. Авторами стверджується, що головка навершя меча має балтське походження. Виявлена знахідка дозволяє детальніше дослідити військову справу місцевого населення, простежити взаємовідносини військового контингенту Чорнівського городища із суміжними територіями Русі та Європи у ХІІІ ст.
Keywords: Галицько-Волинське князівство; Чорнівське городище; озброєння; мечі; навершя; руків’я; типологія