Технології інтерактивного навчання в процесі вивчення дієслова як частини мови в закладах загальної середньої освіти - Ністрян, Христина Валентинівна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню теоретичних та організаційно-методичних засад використання інтерактивних технологій під час вивчення дієслова в шкільному курсі української мови. У дослідженні з’ясовано сутність поняття «інтерактивне навчання» та його роль у формуванні комунікативної компетентності учнів у контексті сучасних вимог мовно-літературної освітньої галузі. Автором науково обґрунтовано й систематизовано систему інтерактивних технологій, зокрема детально схарактеризовано методи кооперативного навчання (робота в парах, ротаційні трійки, «два – чотири – всі разом»), колективно-групові технології («мікрофон», «мозковий штурм», «навчаючи – учусь») та методи ситуативного моделювання (рольові ігри, дискусії). Практична значущість роботи полягає в розробці методичних рекомендацій та доборі дидактичного матеріалу для уроків морфології в 7 класі ЗЗСО, що сприяє ефективному засвоєнню дієслівних форм, способів і видів дієслова. Запропоновані підходи спрямовані на активізацію пізнавальної діяльності школярів, розвиток критичного мислення та підвищення якості мовної освіти через впровадження інноваційних форм взаємодії між учителем та учнями.
Keywords: інтерактивні технології; технології кооперативного навчання; ехнології колективно-групового навчання; технології ситуативного моделювання; дієслово; форми дієслова; лінгводидактика; комунікативна компетентність; заклади загальної середньої освіти (ЗЗСО)