ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ЗДОРОВ’Я МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Світлана Дудіцька; Лариса Гуліна (Вісник Прикарпатського університету. Фізична культура., 2023)
Заходи щодо удосконалення діяльності у сфері збереження та зміцнення здоров’я школярів надзвичайно важливі для системи освіти вони відображають найрізноманітніші потреби, серед якихістотне місце відводиться соціально-психологічній потребі у збереженні здоров’я. Необхідність роз-робки відповідних навчально-методичних посібників та методичних вказівок для вчителів з формування культури здоров’я на основі самостійного виконання фізкультурно-оздоровчих та спортивно-оздоровчих вправ з метою підвищення рівня здоров’я учнів початкових класів є актуальною, оскільки це сприяє реалізації державного стандарту та підвищенню якості викладання предмета“Фізична культура”. Важливою потребою суспільства у формуванні здорових, фізично та психічно розвинених школярів, самостійно орінуючих у знаннях та вміннях використовувати творчість у використанні фізкультурно-оздоровчих вправ, вміння у формуванні культури здоров’я визначає актуальність нашої теми.Результати.Намибуловизначено, що формування навичок та умінь самостійного виконання фізичних вправ у домашніх завданнях та у вправах, спрямованих на підтримкута розвитокрухових якостей молодших школярів мало істотний вплив на підвищення рухової активності. Формування твор-чого та самостійного підходу школяра у проектуванні фізкультурно-оздоровчих та спортивно-оздо-ровчих вправ, що дозволило підвищувати рухову активність; позитивно впливали на розумові здібності, рівень здоров’я, фізичну підготовленість функціональні можливості організму учнів початкових класів і зрештою сприяли формуванню культури здоров’я.
Keywords: формуваннякультуриздоров’я,руховаактивність,фізкультурно-оздоровчівправи,самостійневиконаннявправ,фізичнапрацездатність,формуваннянавичоктавмінь,молодшішколярі,розвитокруховихякостей,функціональніможливостіорганізму