Кореляція розповсюдження банківських безготівкових розрахунків із окремими макроекономічними показниками в Україні - Гладчук, Ольга; Галіщук, Данііл (My University, 2024)
Стаття присвячена окресленню сучасних тенденцій у банківській безготівковій сфері в Україні, а також дослідженню взаємозв’язків розповсюдження банківських безготівкових розрахунків із певними макроекономічними показниками (у тому числі обсягами валового внутрішнього продукту на одну особу) з метою удосконалення методології дослідження безготівкової сфери діяльності банків і формування ефективних механізмів її подальшого розвитку. У дослідженні використано спеціальні кількісні методики, включаючи статистичний і кореляційний аналіз, які дозволили охарактеризувати взаємозв’язки розповсюдження банківських безготівкових розрахунків із окремими макроекономічними показниками. Описано динаміку зміни частки готівкових і безготівкових розрахунків в Україні за останні роки. Охарактеризовано сучасний стан розвитку банківських безготівкових розрахунків, їх структуру за кількістю і сумами. Обґрунтовано взаємозв’язки між обсягами банківських безготівкових розрахунків і обсягами ВВП на 1 особу за допомогою методів статистично-кореляційного аналізу. Схематично відображено алгоритм виявлених кореляційних зв’язків між досліджуваними показниками та їх вплив на стабільний економічний розвиток країни. Описано взаємозв’язки обсягів тіньової економіки в країні і її безготівкової сфери: збільшення частки безготівкових платежів в економіці сприяє зменшенню рівня тіньової економіки і збільшенню державних доходів, що стимулює подальший економічний розвиток і відновлення країни. Окреслено головні проблеми поширення банківських безготівкових розрахунків: високий рівень тіньової економіки України, нестабільність економічної ситуації та енергосистеми нашої країни, особливо в умовах війни, а також низький рівень фінансової інклюзії та фінансово-цифрової обізнаності українського населення. Зазначено, що український онлайн-банкінг є менш бюрократичним і потребує менше часу на використання і здійснення операцій ніж європейський, але з іншого боку – він є менш безпечним, за рахунок покращеної автентифікації і підвищеним заходам безпеки європейського онлайн-банкінгу. Визначено потенційні шляхи подальшої популяризації банківських безготівкових розрахунків в Україні, у тому числі з метою оптимізації їх позитивного впливу на сталий економічний розвиток країни.
Keywords: банківська установа, банківський сектор, банківські безготівкові розрахунки, макроекономічні показники, валовий внутрішній продукт, кореляція