ВПЛИВ ЗАНЯТЬ ОЗДОРОВЧИМИ ВИДАМИ ГІМНАСТИКИ НА ОРГАНІЗМ ЖІНОК 18-20-ти РОКІВ - Васкан, Іван; Єремія, Яна; Комарова, Тетяна (Вісник Прикарпатського університету, 2023)
Метою статті є вивчення впливу оздоровчих видів гімнастики на стан організму жінок (віком 18-20-ти років). Методи. Аналіз, узагальнення, систематизація даних наукових досліджень та літе-ратурних джерел, педагогічний експеримент. Результати. В статті розглядаються проблемні питання впливу занять фізичними вправами на організм жінок 18-20-ти років, вивчено мотивацію до занять спортом у студенток І–ІІІ курсів, проаналізовано залежність фізичного стану організму жінки від занять фізичними вправами, зокрема – оздоровчими видами гімнастики. Висновки. Проведене до-слідження показало, що основним мотивом до занять оздоровчими видами гімнастики жінки визначають удосконалення форм фігури, зниження ваги, розвиток фізичних якостей, зміцнення здоров’я, підвищення впевненості у собі. Фізичний розвиток студенток, які займаються фітнесом та аеробікою, характеризується вірогідно більшим розвитком саме тих фізичних якостей, які безпосередньо розвиваються при виконанні специфічних вправ оздоровчих видів гімнастики, що зумовлює висновок про ефективний вплив занять оздоровчими видами гімнастики на фізичний розвиток студенток.
Keywords: оздоровчі види гімнастики, фізичний стан, показники сили, швидкості, витривалості, гнучкості