Значення грошових надходжень у фінансово-господарській діяльності підприємств - Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович (Грешко Р. І., Харабара В. М. Значення грошових надходжень у фінансово-господарській діяльності підприємств. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". Серія: "Економічні науки". 2025. № 4., 2025)
У статті досліджується ключова роль грошових надходжень у формуванні фінансової основи ефективної фінансово-господарської діяльності підприємств. Акцентовано увагу на тому, що стабільний рух грошових коштів є критично важливим для забезпечення безперервності виробничих процесів, підтримки інвестиційної активності, виконання фінансових зобов’язань та реалізації стратегічних цілей. Розкрито сутність грошових надходжень як одного з головних джерел фінансових ресурсів підприємства, що забезпечує його життєздатність як у короткостроковому, так і довгостроковому періодах. Визначено взаємозв’язок між обсягами та структурою грошових надходжень і загальним фінансовим станом суб’єкта господарювання. Метою дослідження є обґрунтування ролі грошових надходжень у забезпеченні фінансової стабільності, платоспроможності та ефективного функціонування підприємства в сучасних економічних умовах. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження стали результати попередніх наукових праць у галузі корпоративних фінансів, присвячених управлінню грошовими потоками та фінансовій стабільності підприємств. У процесі дослідження застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема аналіз і синтез – для виявлення сутності та взаємозв’язків між грошовими надходженнями і фінансовими результатами підприємства; порівняльний аналіз – для оцінки впливу обсягів грошових надходжень на різні аспекти діяльності підприємств; структурно-логічний аналіз – для побудови логіки дослідження і формулювання висновків; графічне моделювання – з метою візуалізації структури та динаміки грошових потоків; а також методи економіко-статистичного аналізу – для обробки та інтерпретації кількісних показників, що характеризують фінансово-господарську діяльність підприємств.
Keywords: грошові надходження; грошові потоки; фінансовогосподарська діяльність; управління фінансами; платоспроможність; фінансова стійкість; ліквідність