Аналіз змін природно-антропогенних умов в басейні річки Серет - Волянюк, Костянтин Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У даній кваліфікаційній роботі було проведено дослідження основних змін природних та антропогенних умов формування басейну річки Серет. Проаналізовано вплив природних та антропогенних чинників. Описано існуючі методичні підходи та попередні дослідження. Для аналізу застосовано дані ДЗЗ та сучасні ГІС-технології. Досліджено особливості зміни форми русла та прилеглих територій під впливом природних та антропогенних чинників. Визначено основні з них, які найбільше впливають. Уздовж русла річки виявлено значний атропогенний вплив, який проявляється у спрямленні русла та побудові різноманітних інженерних споруд. Отримані в ході досліджень результати дозволяють розробити ефективні стратегії управління для збереження даної екосистеми для майбутніх поколінь.
Analysis of changes in the natural and anthropogenic conditions in the Seret River basin
Keywords: русло; Серет; деформації; антропопресинг; урбанізація; дистанційне зондування; знеліснення