Кейс-метод як інструмент формування іноземної мовної компетентності у вищій школі - Косенко, А.В.; Беженар, I. В.; Власюк, I. В. (My University, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена серйозними змінами в системі професійної освіти для забезпечення підвищення якості підготовки спеціалістів та отриманих ними компетенцій у відповідності з реальними викликами сучасного суспільства. Доведено, що ця технологія висуває певні вимоги до загального рівня володіння іноземною мовою, що вивчається, і застосування її на заняттях з іноземної мови дозволяє задіяти всі види мовної діяльності. Виявлено, що при конструюванні кейсу іноземною мовою необхідно враховувати, що студент самостійно позааудиторно виконує частину роботи. З цієї причини важливе значення має наявність специфічного дидактичного та методичного інструментарію для самостійної роботи студента з іншомовним текстом, що включає завдання та вправи, запитання, вміння використовувати засоби навчання, опори та створювати їх під час підготовки завдання. Слід зазначити необхідність формування умінь студентів визначати структурно- 16 10(18) 2025 композиційні особливості тексту, знаходити нові факти, відбирати та групувати інформацію за певними ознаками, знаходити фрагменти тексту, які потребують докладного вивчення. З цієї причини у процесі розробки кейсу іноземною мовою в його структурі повинні бути присутні елементи, що спрощують роботу з текстом. У разі представлення кейсу в усній формі відповідним видом діяльності є аудіювання, усно-мовленнєве спілкування (комунікація, міркування, переконання, обговорення). Зазначено, що метод кейсів передбачає перехід від традиційного методу здобуття знань до активного підходу, орієнтованому на практику. застосовуватись у процесі викладання ділового аспекту іноземної мови. Кейс-метод сприяє активізації творчих знань та практичного досвіду cтудентів, розвитку вміння висловлювати свою думку, ідеї, пропозиції, виявляти та вдосконалювати навички аналізування та оцінювання, роботи у команді. У цьому в студентів формується вміння. аргументувати свою позицію та вислуховувати альтернативні точки зору, враховувати їх у пошуку найбільш раціонального рішення поставленої проблеми.
Keywords: кейс-технологія, кейс, метод інцидентів, метод кейс-стаді, функціональні кейси, ілюстративні кейси, нормативні кейси, іноземна мова