Особливості проведення міжнародних спортивних змагань, як чинника розвитку міжнародного туризму в Карпатському регіоні - Заремський, Сергій Анатолійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей проведення міжнародних спортивних змагань як чинника розвитку міжнародного туризму в Карпатському регіоні України. У роботі висвітлено теоретичні засади спортивного туризму, наведено класифікацію міжнародних спортивних подій та проаналізовано їхній вплив на туристичні потоки. Досліджено особливості функціонування спортивного туризму в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Визначено економічний та соціокультурний ефект від проведення міжнародних спортивних заходів у регіоні. На основі проведеного аналізу сформульовано рекомендації щодо удосконалення інфраструктури, підвищення якості організації змагань, активізації маркетингових стратегій та залучення місцевих громад до розвитку спортивного туризму. Результати дослідження можуть бути використані органами влади, туристичними операторами та організаторами спортивних заходів для підвищення туристичної привабливості Карпатського регіону.
Keywords: міжнародні спортивні змагання, спортивний туризм, туристичні потоки, Карпатський регіон, інфраструктура, міжнародний туризм, регіональний розвиток.