СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА СПОСОБИ ПЕРЕКЛАДУ АНГЛОМОВНИХ БЛЕНДІВ - Петренко, Оксана Дмитрівна (Науковий журнал «Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського, 2023)
Статтю присвячено вивченню структурних особливостей та способів перекладу англомовних блендів. У статті надається визначення поняттям «бленд», «блендінг», з’ясовуються фактори появи та поширення цих одиниць в англійській мові, аналізується їх термінологічна варіативність, встановлюються структурні особливості цих одиниць, надається детальна характеристика способів їх перекладу українською мовою. Бленди є лексичними одиницями, що утворюються шляхом злиття слів, а блендинг − способом їх творення. Поява цих одиниць відбулася через фактор економії мовних зусиль, в першу чергу, в американському варіанті англійської мови, який вважається найбільш демократичним через поширене використання та зміни, які привносяться в нього його носіями. Із вказаного варіанту бленди проникають до інших варіантів англійської мови, поширюючись у них. Блендинг вважається продуктивним способом творення слів у англійської мови нині. За структурними особливостями англомовні бленди не є однорідними. Вони представлені цілісними двокомпонентними та трикомпонентними утвореннями, нерозкладність яких забезпечується такими факторами як наявність єдиного наголосу, написання разом або через дефіс, змістова єдність. Існують різні структурні класифікації англомовних блендів. Досить часто ці одиниці поділяються науковцями на повні, часткові та накладні бленди або гаплологи. Досліджувані одиниці є також неоднорідними для перекладу. Вибір способу перекладу українською мовою залежить не тільки від структурних особливостей, але й семантичних характеристик цих одиниць. Найбільш поширеним є описовий переклад, що дозволяє адекватно відтворити їх зміст засобами української мови. Англомовні бленди передаються також за допомогою лексичних відповідників, транскодування, калькування. Транскодуванням відтворюються інтернаціональні одиниці. Калькування може поєднуватися з транскодуванням. Окремі англомовні бленди перекладаються також шляхом аналогового перекладу, що дозволяє відтворити і семантику, і структуру англомовних блендів засобами української мови одночасно.
Keywords: англійська мова, бленд, блендинг, структура, спосіб перекладу.