Ресурсно-інфраструктурні передумови та організація туризму у Вижницькій ОТГ. - Кушнір, Олександр Сергійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню ресурсно-інфраструктурних передумов та особливостей організації туризму у Вижницькій об’єднаній територіальній громаді Чернівецької області. Актуальність теми зумовлена необхідністю ефективного використання природно-рекреаційного та історико-культурного потенціалу громади, що є важливою передумовою соціально-економічного розвитку території, підвищення її туристичної привабливості та конкурентоспроможності на регіональному й національному рівнях. У роботі здійснено комплексний аналіз туристично-рекреаційних ресурсів Вижницької ОТГ. Досліджено природні умови території, особливості рельєфу, кліматичні ресурси, лісові та водні об’єкти, а також природоохоронні території, які формують основу розвитку різних видів туризму. Значну увагу приділено вивченню історико-культурної спадщини громади, архітектурних пам’яток, традиційної культури та етнографічних особливостей, що виступають важливими складовими туристичного потенціалу регіону. Проаналізовано сучасний стан туристичної інфраструктури громади, зокрема транспортне забезпечення, заклади розміщення та харчування, туристично-інформаційне забезпечення, рекреаційні об’єкти та інші елементи сфери гостинності. Оцінено рівень розвитку туристичної діяльності, визначено основні проблеми та стримувальні чинники функціонування туристичної галузі. Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів органами місцевого самоврядування, туристичними організаціями та суб’єктами господарювання під час розроблення програм3 розвитку туризму, стратегічного планування та формування конкурентоспроможного туристичного продукту Вижницької ОТГ.
Keywords: Туризм, туристично-рекреаційні ресурси, туристична інфраструктура, Вижницька ОТГ, природні ресурси, історико-культурна спадщина, туристичний маршрут, рекреація, територіальна громада, розвиток туризму.