Актуальні проблеми та шляхи мотивації і стимуляції персоналу - Сура, Іванна Іванівна (My University, 2023)
На сучасному етапі розвитку людства проблема мотивації праці набуває дуже важливого значення. В розвитку суспільного виробництва дедалі очевиднішим стає фундаментальне значення людських ресурсів у прогресі цивілізації. Доведено, що за сучасних умов прогрес забезпечується людиною і її мотивацією. Відсутність належних стимулів праці, неможливість досягнути поставлених цілей, нереалізовані плани та мрії про підвищення рівня життя зумовлюють виникнення незадоволення з боку людини своєю професійною діяльністю та своїм становищем у суспільстві. Нехтування мотиваційними чинниками у сфері праці призводить до зниження показників продуктивності праці, якості продукції, трудової дисципліни на кожному конкретному підприємстві або в організації. Науково – методологічні засади дослідження. Різні аспекти трудової мотивації досить широко висвітлені у вітчизняній та зарубіжній економічній, психологічній та соціологічній літературі. Так, дослідження мотивації та стимулювання праці в Україні вивчають багато науковців і фахівців у галузі менеджменту, організаційної психології та громадської адміністрації. Вітчизняні фахівці та науковці, праці яких пов’язані з дослідженнями мотивації та стимулюванням праці, це такі, як: О. Козуб, І. Коноваленко Л. Леонова, О. Сус та ін. Дослідженням систем управління, мотивації та стимулювання праці займалися такі економісти, як: В. Дятлова, А. Єгоршина, Т. Заславської, А. Кібанова, Ю. Одегова та ін. Широку популярність набули зарубіжні теорії мотивації таких авторів, як: З. Адамса, Д. Альдерфера, У. Врума, Ф. Герцберга, Д. Мак Грегора, Д. Мак Клелланда, А. Маслоу та ін. Проблема вдосконалення системи мотивації праці досліджувалась у численних наукових працях. У них виявлено та розкрито принципи та класифікації мотивації праці [24; 28], питання реформування та вдосконалення організації форм та методів матеріального та морального стимулювання в нашій країні [38] та за кордоном [25], деякі методологічні підходи до розробки моделей стимулювання праці [5; 8; 34]. Мотиви праці різноманітні. Вони різняться за потребами, які людина прагне задовольнити за допомогою трудової діяльності, за благами, які потрібні для задоволення потреб, за ціною, яку працівник готовий заплатити. Загальним у них є те, що задоволення потреб завжди пов’язане з трудовою діяльністю. Сама ця активність людини привертає сьогодні увагу дослідників. А проблема удосконалення ефективності трудової діяльності набуває все більшого значення і потребує додаткових наукових пошуків. Об’єктом дослідження є трудова діяльність людини. Предмет дослідження – конкретні шляхи підвищення ефективності трудової діяльністі – мотивація та стимуляція. Мета дослідження: показати значення своєчасної мотивації і стимуляції персоналу для підвищення рівня продуктивності функціонування організації. Гіпотеза дослідження: Ефективно організована система мотивації та стимулювання праці людини в організації сприяє підвищенню рівня її працездатності та забезпеченню задоволеності роботою з боку працівників, що сприяє підвищенню рівня ефективності функціонування цієї організації.
Keywords: мотивація праці; мотивація персоналу; стимуляція персоналу; нфективність трудової діяльності