Поняття FAME у англомовномому медійному та пісенному дискурсах: порівняльний аналіз - Бублич, Христина Василівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Актуальність цієї роботи полягає у вивченні концепту FAME у національній картині світу британців. Метою дослідження є аналіз концептуальних, образних та ціннісних складових цього концепту в сучасній англійській мові. Використовуючи методи аналізу публікацій у засобах масової інформації, компонентний та концептуальний аналіз, необхідно виділити низку концептуальних ознак, які формують концептуальну складову цього поняття. На основі дослідження лексичних сполучень назв концептів FAME виявляються особливості формування когнітивних метафор, за допомогою яких створюється образна складова цього концепту. Ціннісна складова концепту FAME виражена у судженнях, які об’єктивують риси оцінювальної цінності в національній картині світу британців. Ціннісні уявлення англомовного населення щодо концепту FAME є суперечливими. Цей концепт належить до концептів-регулятивів, які є частиною системи понять, що формують моральні основи суспільства. Результати дослідження можуть бути використані в теоретичних вивченнях інших концептів, які є частиною національної картини світу англомовного населення.
Keywords: культурний концепт, концептуальна метафора, концептуальна складова, образна складова, національна картина світу, ціннісне значення, лексема, афоризм, концепт-регулятор