Аналіз сучасного англомовного пісенного дискурсу на матеріалі пісень групи “Arctic Monkeys”: лексичний та стилістичний аспекти - Олексюк, Ілона Миколаївна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Магістерська робота присвячена аналізу сучасного англомовного пісенного дискурсу на матеріалі творчості гурту "Arctic Monkeys". Проаналізовано лексичні особливості текстів пісень, зокрема використання різних лексичних пластів, сленгу та тематичної лексики. Розглянуто стилістичні прийоми, включаючи метафори, алюзії, гру слів, порівняння та інші художні засоби, що сприяють створенню унікального стилю гурту. Охарактеризовано еволюцію мовного стилю "Arctic Monkeys" протягом кар’єри, від прямолінійних текстів перших альбомів до багатошарових і метафоричних конструкцій у пізніших роботах. Робота охоплює теоретичні засади дослідження пісенного дискурсу, аналізує мовний та стилістичний потенціал текстів пісень, а також визначає їх значення для сучасної англомовної культури. Доведено, що творчість гурту відображає загальні тенденції розвитку англомовного пісенного дискурсу та демонструє унікальний авторський підхід до створення текстів. Апробація результатів роботи. Окремі положення та основні результати дослідження апробовано на студентській науковій конференції Чернівецького національного університету під час виступу з тезами на тему «Визначення поняття "пісенний дискурс"». Результати також опубліковано у вигляді статті: «Лексико-стилістичні особливості пісень групи "Arctic Monkeys" у контексті сучасного англомовного пісенного дискурсу».
Keywords: пісенний дискурс, лексичні особливості, стилістичні прийоми, "Arctic Monkeys", еволюція мовного стилю, сучасна англійська мова