Використання інтерактивних методів навчання для формування лексичної компетентності на уроках англійської мови в середній школі - Кушмелюк, Христина Юріївна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
При плануванні уроку іноземної мови сучасний вчитель замислюється над тим, як залучити всіх учнів до роботи, як цікаво подати інформацію та в який спосіб опрацювати матеріал, щоб він краще закріпився у памʼяті учнів. Тож інтерактивні методи навчання безсумнівно приходять на допомогу, адже послуговуючись ними можна не тільки цікаво та ефективно спланувати урок, але й залучити учнів до активної взаємодії в освітньому процесі. Інтерактивні методи навчання мають важливе значення і для розвитку іншомовної лексичної компетентності в учнів середньої школи, оскільки ці методи сприяють ефективному засвоєнню учнями словникового запасу. Відтак, метою нашого дослідження є аналіз сучасних тенденцій у викладанні англійської мови, визначення позитивного впливу інтерактивних методів на формування лексичної компетентності та активність учнів, а також виявлення оптимальних стратегій їх впровадження для досягнення найкращих результатів. Ключовими завданнями дослідження є аналіз поняття лексичної компетентності, висвітлення особливостей сучасних підходів до викладання англійської мови в середній школі згідно з принципами НУШ, зʼясування вікових особливостей учнів середньої школи, розгляд концепції інтерактивних методів навчання, дослідження впливу інтерактивних методів на формування лексичної компетентності в учнів середньої школи, організація та проведення пробного навчання із використанням інтерактивних методів у рамках навчального плану та інтерпретація результатів пробного навчання. 4 Дослідження складається із трьох частин. Розділ 1 містить 3 частини у яких викладена теоретична інформація щодо формування лексичної компетентності в учнів середньої школи на уроках іноземної мови. Розділ 2 складається із 3 частин, де розглядається роль інтерактивних методів навчання під час формування учнівської лексичної компетентності. Розділ 3 містить 3 частини, у яких наведено опис організації та проведення пробного навчання із використанням інтерактивних методів для формування лексичної компетентності. Дослідження завершується загальними висновками.
Keywords: лексична компетентність, інтерактивні методи навчання, пробне навчання, англійська мова, середня школа