Використання ГІС-технологій для аналізу геодезичного забезпечення території Дністровського району Чернівецької області - Мельник, Антон Анатолійович; Дарчук, Костянтин Вікторович; Сзкірка, Любов Павлівна (Науковий вісник Чернівецького університету : Географія. Випуск 842, 2023)
Сучасне геодезичне забезпечення території нашої країни потребує збільшення кількості пунктів державної геодезичної мережі. Сьогоднішні реалії зумовлюють аналіз геодезичного забезпечення території як надважливий. Актуальність ще більш підсилюється внаслідок проведеної реформи децентралізації, що змінила адміністративно–територіальний устрій країни. Через це, необхідним є проведення розрахунків, щодо визначення особливостей просторово-часового розташування як окремих пунктів геодезичної мережі так і геодезичного забезпечення загалом. У запропонованому дослідженні метою є здійснення аналізу геодезичного забезпечення з використанням ГІС QGIS для території Дністровського району Чернівецької області в умовах децентралізації. Методика: для розв’язання завдань, які сформовано в роботі, застосовано методи ГІС аналізу. Завдяки програмному продукту QGIS векторизовано тематичні шари та на їх основі створено картмоделі, що дозволяють оцінити існуюче геодезичне забезпечення в розрізі новостворених адміністративно-територіальних одиниць території дослідження. Картографічний, статистично-математичний, описовий методи дозволили визначити кількість та площу ділянок територій, які характеризуються невідповідністю геодезичного забезпечення щодо вимог розміщення пунктів ДГМ для створення карт відповідного масштабу. Результат дослідження: Кількість геодезичних пунктів налічує 70 одиниць, що становить 26,4 % від загальної кількості пунктів області ( 1-го класу – 7 одиниць; 2-го класу – 13 одиниць; 3-го класу – 29 одиниць; геодезичної мережі згущення – 21 одиниця). Здійснено векторизацію об’єктів – ділянок невідповідності середньої щільності пунктів державної геодезичної мережі. Загальна площа становить 600,6 км2 (28,3 % від загальної площі району). Завдяки QGIS здійснено прив’язку “Схеми розташування пунктів ДГМ згідно схеми 1954-61 років”. Завдяки цьому, визначено, що кількість пунктів ДГМ становить 73 одиниці. Причому 57 пунктів володіють однаковим просторовим розміщенням в порівняні з існуючими пунктами. Розглянуто відповідність геодезичного забезпечення та встановлено, що площа території з показниками невідповідності становить 603 км2, яка складає 28,4 % від загальної площі району. Здійснено оцінку геодезичного забезпечення території враховуючи сучасні та втрачені пункти ДГМ. Показник площі ділянок невідповідності зменшується з 603 км2 до 419,8 км2, що у відсотковому відношенні від загальної площі Дністровського району складає зменшення з майже третини території до її п’ятої частини – 19,8 %. Наукова новизна: створено окремі тематичні векторизовані полігональні шари територій населених пунктів району та сучасних територіальних громад Дністровського району Чернівецької області, що дало можливість завдяки ГІС технологіям визначити кількісно площу ділянок територій, з невідповідністю геодезичного забезпечення щодо вимог розміщення пунктів ДГМ при створені картографічних матеріалів відповідного масштабу.
Keywords: ГІС; Геодезичне забезпечення; Дністровський район