ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Бойда, Світлана (ЧТЕІ ДТЕУ, 2022)
Актуальність. Постановка проблеми. У сучасних умовах швидкого науково-технічного розвитку, великого потоку інформації, необхідності переводити діяльність підприємства повністю або частково в онлайн-формат виникає необхідність пошуку нових підходів до використання та обробки даних. Відповідно виникає і потреба забезпечення підприємств висококваліфікованими спеціалістами, здатними впроваджувати технологічні новації. Це зумовлює, у свою чергу, необхідність фундаментальних змін у підходах до управління. Мета дослідження - розкриття інноваційних підходів до управління підприємствами та тенденцій розвитку вітчизняних підприємств в умовах діджиталізації економіки. Для цього потрібно здійснити аналіз стану інноваційної діяльності та цифровізації в Україні; дослідити вплив діджиталізації на діяльність підприємств; проаналізувати використання інформаційно-комунікаційних технологій вітчизняними підприємствами; розкрити особливості системи управління підприємством в умовах діджиталізації. Методологія. Для досягнення поставленої мети використовувались загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: метод системного аналізу – для з’ясування суті основних категорій дослідження; статистичного та порівняльного аналізу – для дослідження динаміки використання інформаційно-комунікаційних технологій на вітчизняних підприємствах; класифікації – для виокремлення груп підприємств залежно від рівня впровадження діджиталізації у бізнес-процеси; емпіричний метод - для виявлення перешкод впровадження діджиталізації в управління підприємствами, що дало можливість запропонувати можливі напрямки їх подолання. Інформаційною базою є дані Державної служби статистики України, публікації у наукових виданнях та інтернет-ресурси. Результати. У статті обґрунтовано необхідність застосування інноваційних підходів до управління підприємствами в умовах діджиталізації бізнес-процесів, що відкриє нові можливості для ефективного розвитку підприємств. Здійснено аналіз інноваційної діяльності та діджиталізації економіки України. Проаналізовано стан цифрової трансформації на вітчизняних підприємствах і у результаті цього запропоновано класифікацію підприємств залежно від рівня впровадження діджиталізації у бізнес-процеси. Виявлено проблеми, з якими стикається система управління підприємством на шляху до впровадження інноваційних технологій і запропоновано можливі напрямки їх подолання. Практичне значення. Запропоновані шляхи удосконалення системи управління підприємством можуть сприяти підвищенню ефективності його діяльності та впровадженню інноваційних способів розвитку. Перспективи подальших досліджень. Подальшого вивчення потребує дослідження напрямів розвитку вітчизняних підприємств в умовах діджиталізації, а також виявлення шляхів удосконалення системи управління підприємством залежно від групи класифікації підприємств (підприємства-новачки; підприємства-спеціалісти; підприємства-фахівці), запропонованої у статті.
INNOVATIVE APPROACHES TO ENTERPRISE MANAGEMENT IN THE CONDITIONS OF DIGITALIZATION OF THE ECONOMY
Keywords: діджиталізація; підприємство; управління; інновації; інформаційно-комунікаційні технологі