ПОЛІМОРФІЗМ ДЕЯКИХ ПОПУЛЯЦІЙ УКРАЇНСЬКИХ БДЖІЛ НА ОСНОВІ ISSR–МАРКЕРІВ - Сосній, Богдан Андрійович (My University, 2024)
На сьогодні, важливе місце у вивченні біологічних обєктів займає використання молекулярних маркерів. Їх використання сприяє розумінню впливу антропогенних і природних факторів на генетичне різноманіття бджіл. Зокрема, для медоносних бджіл часто необхідне використання ядерних маркерів. Такі дослідження є важливими для збереження генетичного різноманіття та добору високопродуктивних і стійких до паразитів форм у сільськогосподарській селекції. Тому, в даній роботі досліджено генетичну структуру та різноманітність українських популяцій медоносних бджіл за допомогою ISSR–маркерів. Результати показали високу генетичну різноманітність та значний поліморфізм локусів у популяції медоносних бджіл України.
Keywords: ISSR–маркери; Apis mellifera L.; українські бджоли; поліморфізм ISSR–маркерів