Відродження та трансформація килимової вишивки в елементах сучасного одягу/декору - Рудь, Анастасія Сергіївна (My University, 2024)
У науковій роботі «Відродження та трансформація килимової вишивки в елементах сучасного одягу/декору» досліджено традиції української килимової вишивки та її адаптацію до сучасних художніх і дизайнерських практик. Робота розглядає історичні передумови виникнення текстильних панно та розвиток мистецтва килимарства в Україні. Проаналізовано художньо-композиційні аспекти створення декоративного панно «Ритми життя», включаючи ідейне обґрунтування, процес виконання та оформлення творчої роботи. У роботі акцентовано на збереженні етнічної ідентичності у поєднанні з сучасними дизайнерськими тенденціями, що сприяє актуалізації килимової вишивки в декорі та моді. Практична частина демонструє можливості техніки килимової вишивки для створення унікальних виробів, які гармонійно поєднують традиційні мотиви з інноваційними підходами. Дослідження сприяє збереженню культурної спадщини та розширює перспективи її використання в сучасному контексті.
Keywords: килимова вишивка; декоративно-прикладне мистецтво