Поняття та функціонування системи публічних закупівель України на сучасному етапі - Юрій, Е.О. (Міжнародний науковий журнал "Інтернаука", 2021)
У статті проаналізовано сутність поняття «публічних закупівель» та їх стан на сучасному етапі розвитку, розкрито особливості функціонуванні системи електронних державних закупівель, виявлено переваги та недоліки сучасної системи функціонування публічних закупівель. Проаналізовано динаміку обсягу державних закупівель в Україні за останні роки. Досліджено сучасний стан і розраховано показники ефективності державних закупівель, які здійснюються за допомогою системи ProZorro. Висвітлено ефективну систему електронних закупівель, ключовим моментом яких є електронізація процесу закупівлі, що дозволяє досягти зменшення операційних витрат замовників і постачальників, прискорення процесу закупівлі та економію часу, широкий загал постачальників, просте та зручне управління закупівельним процесом, чіткий та прозорий доступ до закупівельної інформації. Розгляд практики публічних закупівель через систему ProZorro є актуальним, тому це дозволить узагальнити основні проблеми у сфері публічних закупівель і окреслити шляхи їх вирішення. Діюча система управління публічними закупівлями потребує постійного удосконалення з метою пошуку найбільш раціональної та прийнятної для нашої економіки моделі розвитку державно-закупівельної діяльності. В даній статті викладено результати дослідження щодо впровадження системи публічних закупівель як ефективного інструменту електронного урядування, спрямованого на запобігання корупційним правопорушенням. Визначено ключові характеристики та особливості функціонування електронної системи закупівель ProZorro, а також її вплив на рівень розвитку електронного урядування в Україні. Водночас надаються рекомендації щодо першочергових заходів із підвищення об’єктивності та прозорості процесів проведення публічних закупівель та розвитку електронної демократії в Україні.
Keywords: публічні закупівлі, електронні закупівлі, система ProZorro.