РОЗЛУЧЕННЯ В СІМ’Ї ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНОЇ ДЕЗАДАПТАЦІЇ ДИТИНИ - Вавренчук, Юлія Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Дипломна робота присвячена дослідженню соціальної дезадаптації підлітків із розлучених сімей на базі (на базі ДНЗ «Ковельський центр професійно-технічної освіти»). Актуальність дослідження зумовлена тим, що розлучення сім’ї є актуальною проблемою сучасного суспільства. Наразі спостерігається високий рівень кількості розлучень, відповідно велика кількість дітей, які виховуються в неповних сім’ях. У першому розділі «Розлучення як результат кризи розвитку сім’ї» розглядається сутність поняття «розлучення», його причини і наслідки. Окрему увагу приділено впливу розлучення на особистість дітей. Другий розділ «Підліткова дезадаптація, як наслідок розлучення батьків (на прикладі ДНЗ «Ковельський центр професійно-технічної освіти») присвячено дослідженню рівня соціальної дезадаптованості підлітків з розлучених сімей. Було використано тест-опитувальник «Методика визначення особистісної адаптованості учнів» (А.В. Фурман) та методика «Сімейна соціограма» (Е.Г. Ейдеміллер). В анкетуванні взяли участь 64 підлітки (32 учні з розлучених сімей і 32 учні з повних сімей), а отримані дані підтвердили існування соціально-психологічної дезадаптації у дітей з розлучених сімей.
Keywords: розлучення; наслідки кризи в сім’ї; дезадаптація; соціально дезадаптовані підлітки