Еколого-геохімічна оцінка дорожніх геосистем Чернівецької області - Ходан, Галина Дмитрівна (My University, 2011)
У зв'язку з високим рівнем антропогенного навантаження на природне середовище транспортними засобами, промисловим виробництвом, широким використанням добрив у сільському господарстві тощо, ак-туальними питаннями геохімії ландшафтів стали визначення фонового вмісту хімічних елементів у компонентах довкілля (атмосферному повітрі, водних об’єктах, ґрунтовому покриві та рослинності), на регіональному та локальному рівнях, їх геоекологічна оцінка для цілей оптимізації життєдіяльності населення. Тривалий час особлива увага приділяється важким металам (ВМ), що характеризуються, з одного боку, токсичною дією, а з іншого (в невеликих кількостях) є необхідною умовою для забезпечення фізіологічних процесів живих організмів. Особливий науковий інтерес являє оцінка вмісту цих еле-ментів у ґрунтах і рослинності дорожніх геосистем окремих регіонів, зокрема таких елементів, як Плюмбум, Кадмій, Цинк, Купрум, що належать до пріоритетних токсикантів. Відомо, що ступінь забруднення дорожніх геосистем часто перевищує фонові показники, що сприяє надмірному накопиченню елементів у сільськогосподарських культурах і, зрештою, становить небезпеку для тварин і людини. Тому одним із нагальних завдань є вивчення геохімії ВМ (Плюмбуму, Кадмію, Цинку, Купруму) в різних дорожніх геосистемах Чернівецької області, а також їх екологічна оцінка з метою подальшого використання отриманих результатів для проведення природоохоронних і сільськогосподарських заходів. Еколого-геохімічні дослідження дорожніх геосистем Чернівецької облатсі раніше не проводились. Є досвід подібних досліджень в інших регіонах країни – Поділля (Денисик, Вальчук, 2006), Волині (Волошин, Матвійчук, Лепкий, 2008) та ін.
Keywords: дорожні геосистеми