Дослідження розвитку Fintech: кейс для країн східної Європи - Абрамова, А.С.; Жаворонок, А.В.; Федишин, М.П. (Збірник наукових праць Університету державної фіскальної служби України, 2020)
У статті визначено стратегічне значення розвитку FinTech в Україні на основі показників ринку FinTech країн Східної Європи. Розглянуто елементи фінансово-кредитних установ, які забезпечують належні умови функціонування даного ринку та встановлено відмінні риси вітчизняного ландшафту FinTech. Представлено основні мотиви та напрями державного регулювання досліджуваній сфері на ринку фінансових послуг. Проведено аналіз видів FinTech компаній за сферами в Україні. Завдяки багатофакторному економетричному моделюванню виявлено фактори, які визначають рівень розвитку FinTech в Угорщині, Польщі, Словаччині, Румунії та Україні. На основі проведено SWOT-аналізу встановлено можливості і загрози, слабкі та сильні сторони функціонування та розвитку даних послуг в Україні. На основі виявлених тенденцій та з урахуванням досвіду зарубіжних країн запропоновано пріоритетні напрямки та інструментарій його розвитку в Україні.
Keywords: банк; страхова компанія, інвестиційний фонд, FinTech компанія; ринок фінансових послуг.