Образ Середньовічної Русі у наративах українських шкільних підручників доби незалежності - Кучер, Андрій (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
В кваліфікаційному дослідженні здійснено глибокий аналіз ключових аспектів, пов'язаних із процесом підручникотворення в України часів незалежності, висвітлено прояви суб’єктивізму у змісті підручників з історії та виділено його наслідки. Встановлено причини відставання змісту шкільних підручників від досягнень сучасної історичної науки. Проведено порівняльний аналіз поглядів істориків та тверджень авторів підручників на проблему походження Руської держави та виділено особливості відображення діяльності перших руських князів. Встановлено особливості та суперечності висвітлення у шкільних підручниках політичних та культурних перетворень внаслідок прийняття християнства.