Тенденції функціонування друкованих медіа в Україні - Василик, Любов Євгенівна (W kręgu prasy dawnej i współczesnej. Wybrane problemy. WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU RZESZOWSKIEGO., 2021)
Kryzys druku – spowodowany, jak się wydaje, digitalizacją i transformacją me- diów cyfrowych – stanowi jeden z problemów współczesnego dziennikarstwa. Z tej też przyczyny w ciągu trzech ostatnich lat na Ukrainie gwałtownie (o 3 mln egzemplarzy, tj. 27%) spadł obieg prasy drukowanej. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się lokalne środki przekazu, które od 2016 roku z rąk władz stopniowo przechodziły do sektora własności prywatnej. Spóźniona reforma doprowadziła do sytuacji, w której wydaw- nictwa bez doświadczenia w biznesie mierzą się z poważną recesją: niektóre już ogłosi- ły koniec działaności, inne ledwo przetrwały we współczesnych warunkach rynko- wych.
Keywords: Преса, роздеражавлені ЗМІ, медіаринок