«ТЕКТОНІЧНА БУДОВА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ,ПРИУРОЧЕНІСТЬ ДО НИХ МІНЕРАЛЬНО СИРОВИННИХ РЕСУРСІВ ТА ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛУ НА УРОЦІ ГЕОГРАФІЇ» - Скрипчук, Леся (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню тектонічної будови території України, її впливу на формування рельєфу та просторову приуроченість родовищ мінерально-сировинних ресурсів. Розглянуто основні тектонічні структури, зокрема Український щит, Дніпровсько-Донецьку западину, Волино-Подільську плиту, Донецьку складчасту споруду, Карпатську та Кримську гірські системи. Проаналізовано зв’язок між геологічною будовою та розміщенням паливних, рудних і нерудних корисних копалин. Особлива увага приділена можливостям використання теми у шкільному курсі географії. Описано методичні підходи до формування ключових компетентностей учнів, методи й прийоми навчання, використання картографічного матеріалу та цифрових ресурсів. Розроблено фрагменти уроків з тем «Тектонічна будова України» та «Мінерально-сировинні ресурси України», а також засоби оцінювання навчальних досягнень учнів. Результати дослідження можуть бути використані у науково-освітній діяльності, підготовці дидактичних матеріалів для вчителів географії та у процесі формування геопросторової компетентності учнів.
Keywords: тектонічна будова, мінерально-сировинні ресурси, географія