Дума&кінодума: від фольклорного жанру до кіножанру - Нікоряк, Наталія (ГО «Європейська наукова платформа» (Вінниця, Україна) та ТОВ «International Centre Corporative Management» (Відень, Австрія), 2023)
У статті підкреслено, що жанрова система літератури протягом свого історичного руху постійно змушена адаптуватися до нових умов буття культури. Як результат, літературні жанри, які на певному етапі свого розвитку втрачають свою актуальність, отримують новий імпульс у кооперації з іншими мистецтвами. Зокрема, артикульовано концепцію жанрової спадковості на прикладі аналізу дискурсу жанру думи – від фольклорного жанру до кіножанру. Простежено еволюцію кінодуми у творчому доробку Ю. Яновського, В. Радиша, І. Савченка, М. Макаренка й М. Стельмаха, О. Криварчука та М. Шудрі, Т. Левчука, а також сучасних режисерів О. Саніна, П. Пінчука та Є. Березняка.
Duma & kinoduma: from the folklore genre to the film genre.
Keywords: дума; кінодума; жанрова спадковість; жанрова дефініція; жанровий маркер; образно-стилістичні коди