Систематичність як ознака домашнього насильства - Prodan, Tetyana (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025; Українсько-польське наукове видавництво «Liha-Pres», 2025, 2025)
Насильство – це негативне явище, яке існує у нашому суспільстві та проявляється у різноманітних формах. Однією з найпоширеніших форм насильства є домашнє насильство, яке існує в усіх країнах світу. Саме тому проблема домашнього насильства має глобальний характер та потребує ефективних заходів боротьби не лише на національному, але й на міжнародному рівні. Відповідно до статичних даних Генеральної прокуратури України випливає, що рівень кримінальних правопорушень протягом 2022-2024 років є достатньо значним. Так, станом на 2024 рік обліковано 2807 кримінальних правопорушень у виді домашнього насильства, що на 102 кримінальних правопорушень більше порівняно з 2023 роком, та на 1113 – більше порівняно з 2022 роком. Загалом, це свідчить про динамічне зростання, а саме – на +3,8% порівняно з 2023 роком, та – на +80,8% порівняно з 2022 роком, кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень. Відповідно, ми приходимо до висновку, що фіксується негативна тенденція, а саме зростання кількості кримінальних правопорушень у даній сфері. Водночас, на нашу думку, рівень домашнього насильства, який аналізується протягом 2022-2024 років не повною мірою відображає стан даного явища, оскільки даний вид кримінально протиправного діяння: по-перше, характеризується досить високим рівнем латентності, а по-друге, у судовій практиці не має єдиного підходу до застосування норми ст. 126-1 КК України в контексті такої ознаки як «систематичність».
Keywords: кримінологія; домашнє насильство