МОТИВАЦІЙНІ ПРІОРИТЕТИ СТУДЕНТОК ДО ЗАНЯТЬ ФІТНЕСОМ, ВСТАНОВЛЕННЯ НАЯВНОСТІ ТА ЙМОВІРНИХ ПРИЧИН НАДЛИШКОВОЇ МАСИ ТІЛА - Гакман, Анна; Король, Тетяна; Горюк, Петро; Мисів, Володимир (ІННОВАЦІЙНА ПЕДАГОГІКА, 2022)
Стаття присвячена одній з актуальних проблем дослідження корекції маси тіла студенток засобами силового фітнесу. Основна увага в статті зосереджується на аналізі результатів проведеного соціологічного опитування здобувачок вищої освіти, що проводилося в онлайн-форматі способом заповнення самостійно розробленої анкети Google Forms. Аналіз результатів опитування дозволив зробити кілька важливих висновків для проведення подальшого дослідження. Встановлено надзвичайно високий рівень зацікавленості сучасної молоді фітнесом та усвідомленні його ролі в житті кожної активної людини. Дані показали, що переважній більшості студенток 17-22 років притаманний середній та високий рівень фізичної активності протягом дня. З’ясовуючи причини та мотиви до занять руховою активністю, було виявлено, що одна третина опитаних займаються фітнесом задля підтримки своєї фізичної форми, інша – намагається засобами фітнесу відкоригувати масу свого тіла: зменшити надлишкову вагу, або ж покращити окружні розміри тіла чи поставу. Отримані дані дозволили також з’ясувати, на скільки молоді дівчата задоволені своїм зовнішнім виглядом. У результаті аналізу відповідей встановлено ймовірні причини надмірної маси тіла деяких студенток, серед яких перше місце займає недостатня рухова активність протягом дня. Приблизно однакову частку склали переїдання, зловживання швидкими вуглеводами та фаст-фудом, відсутність нормального режиму сну та високий рівень стресу. Зібрані шляхом анонімного анкетування антропометричні дані студенток дозволили нам вирахувати їхній індекс маси тіла, проаналізувати статистичні дані та виокремити чинники, які впливають на надлишкову масу тіла окремої групи опитаних. Отримані результати анкетування будуть покладені в основу розробки фітнес-програми для корекції надлишкової маси тіла студенток засобами силового фітнесу, що є наступним етапом та перспективою нашого дослідження
MOTIVATIONAL PRIORITIES OF FEMALE STUDENTS FOR FITNESS, DETERMINING THE PRESENCE AND PROBABLE CAUSES OF OVERWEIGHT
Keywords: індекс маси тіла, студенти, рухова активність, силовий фітнес