Корекція мовленнєвих порушень у дітей дошкільного віку засобами арт-терапії - Пламадяла, Альона Олександрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі обґрунтовано застосування арт-терапії для корекції мовленнєвих порушень у дітей дошкільного віку. Визначено психолого-педагогічні особливості дітей з порушеннями мовлення та описано потенціал ізотерапії, музикотерапії, казко-, пісочної, драматерапії й лялькотерапії. Розроблено та апробовано програму, спрямовану на формування фонетико-фонематичних, лексико-граматичних, просодичних і комунікативних умінь. Експеримент підтвердив позитивну динаміку мовленнєвого дихання, артикуляційної моторики, темпо-ритмічної організації та комунікативної активності.
Keywords: комунікативна активність; логопедична корекція; дошкільний вік; мовленнєві порушення; арт-терапія