Реформування української економіки в умовах кризи - Підгірна, Валентина Никифорівна; Чубрей, Олександра (ПУ «Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій», 2019)
В статті проведено історико-ретроспективний аналіз сутності категорії «криза», досліджено антикризові концепції провідних науковців. Розкрито основні макроекономічні диспропорції, притаманні Україні, вмотивовано, що досягти відносної макроекономічної рівноваги і конкурентоспроможного розвитку в нашій країні можливо лише за умови об’єднання зусиль: «влади-громади-бізнесу». На думку авторів, першочерговими завданнями влади та бізнесу з подолання наслідків соціально-економічної кризи в Україні з врахуванням зарубіжного досвіду, має бути: інвестиційна стабільність, зміцнення національної грошової одиниці, урівноваження платіжного балансу, зменшення боргових зобов’язань, поліпшення суспільного добробуту. Для цього необхідно провести ряду ключових трансформацій у сферах економіки: державного регулювання, адміністративно-територіального устрою, місцевого самоврядування, охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, енергетичного сектору.
Keywords: Криза; Фінанси; Державне регулювання; Зайнятість; Економічне регулювання; Заробітна плата; Прожитковий мінімум