Особливості виховання здоров'язбережувальної поведінки молодших школярів засобами українських народних традицій - Крижановська, Вікторія Михайлівна (My University, 2024)
Дослідження присвячено теоретичним аспектам виховання здоров'язбережувальної поведінки серед молодших школярів за допомогою українських народних традицій. У розділі 1 визначено актуальність проблеми формування здоров'язбережувальної поведінки учнів початкової школи та розглянуто сутність та структуру цієї поведінки. Розкрито виховний потенціал українських народних традицій у формуванні здоров'язбережувальної поведінки молодших школярів. У розділі 2 проведено аналіз критеріїв, показників та рівнів вихованості здоров'язбережувальної поведінки молодших школярів з використанням українських народних традицій. Також представлені результати дослідження рівня сформованості здоров'язбережувальної поведінки та розроблена технологія виховання, заснована на українських народних традиціях. Висновки до обох розділів підкреслюють значущість використання української культурної спадщини в процесі виховання, наголошуючи на важливості формування позитивних здоров'язбережувальних звичок у молодших школярів через унікальні підходи та методи, враховуючи контекст сучасного світу. Отже, результати дослідження демонструють переваги інтеграції традиційних підходів у вихованні молодшого покоління для формування їхнього здорового та гармонійного розвитку.
Keywords: виховний потенціал, здоровязбережувальна поведінка, педагогічна діагностика, «тежнологія»