ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ КАРТОГРАФУВАННЯ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ТОПОГРАФОГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ (НА ПРИКЛАДІ ТЕРИТОРІЇ ХОТИНСЬКОГО РАЙОНУ) - Маліщук, Андрій Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020)
В Україні вже кілька років проходить процес децентралізації. Перші обєднані утворення були створені 2015 року. А за рік їх кількість збільшилась вдвічі. Держава підтримує прискорення реформи фінансово й консультативно. Створюють центри розвитку місцевого самоврядування, виділяються субвенції на розвиток інфраструктури громад. Ці кошти спрямували на будівництво та оновлення шкіл, дитячих садків, доріг, закладів охорони здоров’я, центрів надання адміністративних послуг, придбання спеціалізованої техніки для комунальних потреб, на освітлення вулиць тощо. Визначати пріоритетність витрат може сама громада. Враховуючи нові утворення адміністративно-територіального устрою країни завдяки процесам децентралізації відбулись зміни меж та площі цих територій. Результати оцінки та аналізу топографо-геодезичного забезпечення, використання земельних ресурсів показують значні відмінності у порівнянні територій адміністративних одиниць до та після об’єднавчих процесів. Саме тому при підтримці ГІС – технологій зазначені дослідження є досить важливими та актуальними сьогодні.
Keywords: ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ КАРТОГРАФУВАННЯ, ГЕОДЕЗИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ГІС