Постсекулярна екуменічна парадигма Католицької Церкви у структурі релігійно-філософського дискурсу - Kvik, Andrii (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 031 Релігієзнавство. Дисертація являє собою підсумок релігієзнавчо-філософського осмислення постсекулярної духовно-соціальної реальності й екуменічного руху як специфічної богословської формули і суспільно-релігійної моделі повернення до витоків, ідеї та практики відновлення внутрішньої єдності серед вірян та зміцнення сили і впливу Церкви на суспільні запити сучасного світу й людини. В роботі здійснено комплексне філософсько-релігієзнавче осмислення змісту, ідейно-смислових і ціннісних концептів постсекулярної екуменічної парадигми Католицької Церкви. Проведено ґрунтовний релігієзнавчий аналіз соціально-практичного потенціалу екуменізму як домінантного напрямку і форми реалізації постсекулярної парадигми католицизму в умовах сучасних глобальних процесів і трансформацій, що мають свої суперечливі вияви на світовому, регіональному та локальному рівнях.
Keywords: аксіологія; глобалізаційні трансформації; гуманізм; дискурс (релігійний і філософський); екзистенціальна діалектика; екуменізм; постсекулярна парадигма; релігійне життя; релігійні меншини; релігійність; релігія; секуляризація; Церква (Католицька, Православна)