Оцінка ефективності управління дефіцитом державного бюджету України - Грубляк, О.М.; Жаворонок, А.В.; Холявко, Н.І. (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2020)
У статті здійснено дослідження теоретичних аспектів бюджетного дефіциту. Основну увагу акцептовано на з’ясуванні необхідності управління дефіцитом державного бюджету. Охарактеризовано сутність бюджетного дефіциту та визначено особливості дослідження цього явища в економічній науці. З’ясовано, що бюджетний дефі- цит – це особливе економічне явище, яке характеризується в різних аспектах і не обов’язково є чимось надзвичайним та негативним, оскільки причини виникнення, форми прояву та економіко-політичні наслідки дефіциту в кожній державі мають свої особливості. Саме тому управлінцям сьогодні потрібно більшу увагу звернути на ефективне використання залучених ресурсів, ніж на абсолютне збалансування державного бюджету. Обґрунтовано, що управ- ління дефіцитом державного бюджету нерозривно пов’язано з такими категоріями, як доходи і видатки державно- го бюджету, державний борг, валовий внутрішній продукт. Актуальність обраної теми підтверджується тим, що розбалансованість бюджету спричинена неефективною видатковою політикою уряду, яка повинна бути нерозривно пов’язана із фінансовими можливостями бюджету. Непослідовність у проведенні соціально-економічних змін, пер- манентні політичні суперечності й несприятлива економічна кон’юнктура загострили проблеми в системі держав- них фінансів. Залучення значного обсягу додаткових фінансових ресурсів призвело до накопичення державного боргу, який переважно характеризує стабільність фінансової системи України на внутрішньому ринку і міжнародному рівні. Саме тому дослідження в цьому напрямку стимулюватимуть якісне оновлення підходів до розуміння сутності цього явища й формування новітніх принципів бюджетного менеджменту у сфері управління дефіцитом державно- го бюджету. Доведено, що проста відмова від дефіцитності бюджету в умовах кризових явищ в державі не призве- де до стабілізації системи державних фінансів та економічного зростання.
Keywords: Україна; бюджет; дефіцит; державний борг; ВВП.