Особливості моніторингу порушених та деградованих земель внаслідок впливу екзогенних геологічних процесів - Беспалько, Руслан; Романко, Р.М. (Екологічна безпека, 2013)
Показано, що за час здійснення земельної реформи в Україні стан земельних ресурсів значно погіршився внаслідок як антропогенного впливу, так і під дією природних явищ та процесів. Зважаючи на це, доведено, що інформаційне забезпечення прийняття ефективних управлінських рішень в галузі використання та охорони земель повинно ґрунтуватись на використанні актуальних відомостей державного земельного кадастру та моніторингу земель. Проте, існуюча система моніторингу земель потребує теоретико-методологічного вдосконалення і наповнення якісно новою інформацією про існуючий стан земельних ресурсів для його оцінки, моделювання та прогнозування
Keywords: моніторинг земель; екзогенні геологічні процеси