Проблема державної приналежності Буковини в міжнародних відносинах напередодні та під час Паризької мирної конференції - Dobrzhanskiy, Oleksander (Донецький національний університет імені Василя Стуса, 2019)
У статті проаналізовано українсько-румунські стосунки та позиція країн-перемож- ниць у Першій світовій війні стосовно вирішення проблеми державної приналежності Буко- вини. Найбільшу етнічну групу краю становили українці, які компактно проживали в північ- ній частині краю. Румуни займали друге місце за чисельністю. У листопаді 1918 р. українці Буковини проголосили свою владу в північній частині краю і увійшли до складу ЗУНР. Однак за декілька днів румунські війська окупували всю Буковину. Навколо державної приналежно- сті Буковини розгорнулася гостра дипломатична боротьба. Піднімалося це питання й на Паризькій мирній конференції. Незважаючи на вимоги українського населення, країни-пере- можці знехтували правом українців на самовизначення і залишили Буковину в складі Румунії.
Keywords: Буковина; ЗУНР; Паризька мирна конференція; Сен-Жерменський мирний договір