Соціально-психологічні та організаційні характеристики персоналу кризового центру як умови формування психологічно безпечного середовища - Белінська, Альбіна Олегівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі досліджено соціально-психологічні та організаційні чинники формування психологічно безпечного середовища у кризових центрах. Дослідження спрямоване на виявлення взаємозв’язків між вигоранням, копінг-стратегіями, сприйнятою організаційною підтримкою, психологічною безпекою та ставленням до травмоінформованих практик. Методами дослідження стали аналіз літератури, психодіагностика (MBI, Brief COPE, POS, Psychological Safety, ARTIC) та статистична обробка. Отримані результати показали, що психологічна безпека, організаційна підтримка та адаптивні копінг-стратегії є ключовими чинниками позитивного ставлення персоналу до травмоінформованого підходу, які можуть визначати якість допомоги цільовій категорії осіб.
Keywords: психологічна безпека; кризовий центр; вигорання; копінг; організаційна підтримка; травмоінформовані практики