Козак А.Ю. Пропаганда Австро-Угорщини та Російської імперії на Східному фронті Першої світової війни - Козак, Андрій Юрійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У даній дипломній роботі досліджено специфіку пропаганди на Східному фронті Першої світової війни — одному з найбільш складних та багатонаціональних театрів воєнних дій. У роботі проаналізовано основні напрями інформаційного впливу Австро-Угорської та Російської імперій, зокрема зміст фронтових листівок, матеріали преси, офіційні звернення та інших комунікативних інструментів. Показано, що пропаганда на Східному фронті мала власну динаміку розвитку, відрізнялася за формою й методами від західноєвропейських практик та була тісно пов’язана з етнічним розмаїттям регіону, політичними очікуваннями місцевого населення та стратегічними потребами ворогуючих сторін. Особливу увагу приділено формуванню образу ворога, мобілізаційним наративам та інформаційній боротьбі за вплив на солдатів і цивільних.
Kozak А.U. Propaganda of Austria-Hungary and the Russian Empire on the Eastern Front of World War I
Keywords: Перша світова війна; пропаганда; Східний фронт; Австро-Угорська імперія; Російська імперія